VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Berichten in de media dat FlatexDeGiro als gevolg van een samenwerking met Tradegate orders van klanten gaat doorverkopen worden door de broker weersproken. De samenwerking moet mogelijk maken dat beleggers buiten reguliere beurstijden kunnen handelen. Het is de vraag of dit in het belang van de klant is.

FlatexDeGiro heeft ontegenzeggelijk de markt opgeschud met lage transactieprovisies en een gebruiksvriendelijke online beleggingsomgeving. Raadpleeg hiervoor onze VEB Brokeronderzoeken 2021:'Kosten en kwaliteit op de weegschaal' en 'Vaste kosten overboekingskosten en andere opvallende zaken'.

Maar net als DeGiro lijkt Flatex soms de grenzen op te zoeken waarbij het risico bestaat dat commerciële belangen boven het klantbelang worden geplaatst.

Deze week kwam de broker FlatexDeGiro in opspraak omdat het er op leek dat als gevolg van een nieuwe samenwerking van de broker met een handelsplatform geld verdiend zou worden met het doorverkopen van orders van klanten

Waar ging deze ophef precies over, en is de aangekondigde samenwerking werkelijk in het belang van de klant? Drie keer vraag en antwoord.

1. Wat is er aan de hand?
Broker FlatexDeGiro, het moederbedrijf van de grootste onlinebroker van Nederland DeGiro, kondigde vorige week een samenwerking aan met het Duitse handelsplatform Tradegate.

Het Financieele Dagblad (FD) berichtte vervolgens dat een onderdeel van die overeenkomst zou zijn dat DeGiro klantorders naar Tradegate doorstuurt in ruil voor een vergoeding. Die zou volgens het FD al snel een euro per order bedragen.

Het artikel zorgde voor flink wat ophef. Ook de VEB sprak haar ongenoegen uit.

Niet veel later kwam DeGiro met een reactie: ‘er is helaas onjuiste en misleidende berichtgeving geweest omtrent het toevoegen van Tradegate’. ‘Wij verkopen geen orderflow en in lijn met Nederlandse regelgeving ontvangen wij geen provisie voor uw orders, zo was de boodschap in een mail naar klanten.

Het is daarom nu gissen of sprake is van een misverstand, of dat Flatex haar werkwijze abrupt heeft gewijzigd na de ontstane ophef. Dinsdag liet FlatexDeGiro tijdens haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering weten dat zogenaamde retourprovisies weliswaar in Nederland zijn verboden, maar niet in de overige zeventien landen waar DeGiro opereert.

De indruk werd gewekt dat de orders van klanten buiten Nederland wel zullen worden doorverkocht. Dit werd in ieder geval niet expliciet tegengesproken.

Nederlandse beleggers bij de broker krijgen overigens wel de optie om via Tradegate te handelen, maar hier moet dus (expliciet) zelf voor gekozen worden.

2Zijn daarmee de zorgen van de VEB weggenomen?
Een heikel punt blijft dat de samenwerking met Tradegate het mogelijk maakt dat klanten beurstransacties kunnen doen buiten de reguliere handelstijden; voortaan kunnen ze in de uren voor beursopening en na sluiten van de beurs orders inleggen. In die uren hoeft Tradegate de prijsvorming niet te spiegelen aan reguliere beurzen en kan het - plat gezegd - zelf de handelskoersen bepalenGevolg hiervan zal zijn dat beleggers niet de beste transactiekoers krijgen.

CFO Muhamad Chahrourliet weten dat het geen probleem is dat avondhandel duurder is zolang klanten zich hier maar van bewust zijn.  ‘… Als je 's avonds om twaalf uur een blikje bier koopt bij de avondwinkel, is dat toch ook duurder dan overdag in de supermarkt?’, zo was zijn boodschap tegen het FD.

Die vergelijking gaat mank. In de avondwinkel is onmiddellijk duidelijk hoeveel meer een blikje kost vergeleken met bijvoorbeeld  een Albert Heijn vestiging en is meteen zichtbaar hoeveel sixpacks er nog in het koelschap liggen.

Het is de ervaring dat in de avondhandel – die veel dunner is dan de reguliere handel – ruimere spreads zullen worden gehanteerd door Tradegate, maar de gemiddelde (particuliere) belegger zal hier lastig een inschatting van kunnen maken. Vooral als deze weinig inzicht heeft in het orderboek.

DeGiro verwacht dat de samenwerking met Tradegate in het derde kwartaal van start zal gaan. De VEB zal daarna – als hopelijk meer informatie beschikbaar is – een beoordeling maken van eventuele extra kosten en risicos voor beleggers.

3. Wat zijn de andere aandachtspunten?
Om het helemaal plat te slaan: gratis bestaat niet. En al helemaal niet in beleggingsland. Betaal je geen of weinig provisie, dan krijg je de rekening in een andere vorm gepresenteerd. Zo bleek bijvoorbeeld enkele jaren geleden dat Flatex (dat DeGiro overnam) bepaalde dure beleggingsfondsen op het schap in Nederland legde terwijl er ook goedkope alternatieven voorhanden waren.

Meer in het algemeen maakt de VEB zich zorgen dat steeds meer brokers inzetten op apps die met toeters en bellen een spelletje lijken te willen maken van beleggen (gamificatie). Het verborgen motief zal inmiddels duidelijk zijn: aanzetten tot handel en het afromen van zichtbare (provisies) en minder zichtbare kosten (hoge spreads).

In sommige gevallen wordt het aanzetten tot handel verstopt in een attente mail. Zo zullen beleggers bij DeGiro bekend zijn met de notificatie in de mailbox waarin beleggingen worden weergegeven die meer dan 10 procent zijn gedaald. Natuurlijk wordt de klant hiermee op de risico’s in de beleggingsportefeuille gewezen, maar het zal niet slecht uitkomen dat beleggers in beweging komen om te gaan handelen.

Bij een gemiddelde portefeuille met circa twintig aandelen zal het regelmatig voorkomen dat posities meer dan 10 procent dalen. Het is waarschijnlijk geen verstandige strategie om bij elke notificatie van DeGiro op de (ver)koopknop te drukken. Gebruikers die deze notificatie niet willen, moeten deze functionaliteit zelf actief uitzetten via een button in hun beleggingsrekening. 
 

FlatexDeGiro als belegging

 

  • ● De aandelen van FlatexDeGiro, het Duitse moederbedrijf van de broker, worden verhandeld op de beurs van Frankfurt. Het handelsplatform dat actief is in 18 landen hield dinsdag haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Het platform blaakt van het zelfvertrouwen en ambities. 

  • ● Tot eind 2026 moet de omzet jaarlijks met 20 tot 25 procent groeien. Tegelijkertijd moet de (aangepaste) marge stijgen van circa 34 procent naar boven de 60 procent. Dat meer omzet tot een disproportioneel hogere winstgevendheid leidt is kenmerkend voor een platformbedrijf. De min of meer eenmalige kosten voor de bouw van het platform zijn hoog, maar de marginale kosten van elke nieuwe order zijn laag.
     
  • ● Fundamenteel zijn er genoeg redenen voor optimisme. Terwijl in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen grofweg 35 procent online belegt, is dit slechts zo’n 8 procent in de ‘onderontwikkelde G7-landen’, aldus cfo Chahrour. Om concurrenten niet wijzer te maken zal Flatex trouwens weinig details per land communiceren.
     
  • ● Ook door de overname van DeGiro, die onlangs werd afgerond, moet de operationele winst (EBITDA) met meer dan 30 miljoen euro op jaarbasis stijgen, zo meldde Chahrour in de digitale aandeelhoudersvergadering van Flatex.
     
  • ● Het zijn niet zozeer de normale synergievoordelen als kostenbesparing van dubbele functies en IT die daarvoor gaan zorgen. Het grootste deel komt binnenkort door partnerships (met Goldman Sachs en BNP Paribas) en dus door klanten ook buiten de normale beursuren transacties te laten verrichten via het Tradegate platform.
     
  • ● De argwanende lezer denkt dan meteen aan kickback fees, waarbij Flatex geld ontvangt van derden zodra klanten gebruik maken van Tradegate of wellicht ingaan op proposities van partners. Ceo Frank Niehage nuanceerde dit door te benadrukken dat het overgrote deel van de omzet direct van klanten komt via transactieprovisies. Kickback fees vormen slechts een klein deel van het verdienmodel.
     
  • ● Voor FlatexDeGiro zal het een evenwichtsoefening blijven om de commerciële belangen niet te veel te laten prevaleren boven het klantbelang. Lage transactieprovisies en een gebruikersvriendelijk platform zijn prima, maar zaken als kickback fees, het stimuleren van handel buiten normale beursuren of het actief aanbieden van cfd’s (contract for difference) passen daar niet bij. De laatste drie onwenselijke zaken zijn – zeker op de langere termijn – niet in het belang van het bedrijf. En de aandeelhouders.